Pracovný veľtrh Ekonomickej univerzity sprostredkoval študentom stovky pracovných miest

Viac ako tri desiatky firiem ponúkajúcich voľné pozície, prednášky a workshopy dokumentujúce reálny svet biznisu a pracovného trhu, či možnosti na štúdium a prácu v zahraničí sa zúčastnili na pracovnom veľtrhu Kariérna cesta. Veľtrh pripravila Ekonomická univerzita v Bratislave pre študentov a absolventov slovenských vysokých škôl.

„Univerzitné Kariérne centrum šiesty rok organizuje veľtrh práce a kariérneho poradenstva, ktorý už pomohol uplatniť sa v praxi stovkám nielen našich absolventov,“ hovorí Rudolf Sivák, rektor EU v Bratislave. „Považujeme za svoju povinnosť pomáhať mladým ľuďom aj touto formou pri ich uplatnení po ukončení štúdia. Verím, že nielen pre našich študentov, ale aj pre zamestnávateľov predstavuje vítanú príležitosť nadviazať nové kontakty. Uplynulé ročníky tohto podujatia dokazujú, že tento veľtrh má zmysel,“ dodáva.

V zozname firiem aj tento rok figurovali veľké nadnárodné IT spoločnosti ako IBM a Dell, poradenské a audítorské spoločnosti Accenture, PwC, KPMG, Delloite, Ernst&Young, finančné domy ako Slovenská sporiteľňa alebo Prvá stavebná sporiteľňa, viaceré nadnárodné spoločnosti, napríklad Amazon, Siemens, Henkel, Johnson Controls a tiež personálne agentúry ako napr. Grafton Recruitment Slovakia, CPL Jobs a iné. Napríklad Johnson Controls sa tu prezentuje už pravidelne. Ako zdôrazňujú jej zástupcovia, pracovný veľtrh je dobrou príležitosťou nájsť spomedzi absolventov školy uchádzačov o prácu v spoločnosti, a to najmä na plný úväzok. „Len v Bratislave pracuje v Johnson Controls na finančnom oddelení tisíc zamestnancov. Anglický jazyk je základnou požiadavkou, ako aj ekonomické zameranie,“ podotýka firma. Väčšina spoločností má záujem skôr o študentov končiacich ročníkov, vo výnimočných prípadoch majú šance aj šikovní tretiaci a štvrtáci. Potvrdzuje to aj audítorská firma EY. „Záujem máme aj o štvrtákov. Neočakávame od nich hneď odborné znalosti, ale musia mať ekonomický prehľad, logické myslenie, jazykovú vybavenosť, samostatnosť a ostatné ich naučíme postupne,“ dodáva Soňa Vislocká z EY.

Študenti a absolventi mali 14. a 15. októbra k dispozícii nielen ponuky na trvalý pracovný pomer, ale aj brigády či iné formy spolupráce. „Od januára by som už rád niekde pracoval alebo stážoval na čiastočný úväzok. Keďže som na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity len druhák, musím firmy presvedčiť, že sa oplatí ma prijať,“ hovorí študent Matej. Jeho spolužiačka Linda súhlasí s tým, že podniky tu kladú dôraz na jazyk a ekonomické zameranie. Vo všeobecnosti platí, že zamestnávatelia hľadajú predovšetkým dobre jazykovo vybavených uchádzačov, ktorí sú samostatní a majú kvalitné analytické myslenie.

Veľtrh Kariérna cesta je dvojdňové podujatie, ktoré sa pravidelne každú jeseň koná na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Okrem aktivít jej Kariérneho centra poskytuje univerzita aj možnosti na odborné a študijné stáže na Slovensku a v zahraničí, ako aj unikátne programy, ktoré umožňujú získať ich absolventom dvojitý diplom z piatich prestížnych univerzít v zahraničí – najnovšie medzi ne pribudla univerzita v Štrasburgu a univerzita v Bangkoku. Každoročne sa na príprave študentov EU v Bratislave podieľajú významní domáci a zahraniční pedagógovia a neustále sa rozširuje pre študentov aj počet odborných predmetov, ktoré je možné študovať v cudzích jazykoch.