ÁNGEL GURRÍA SA VRÁTIL NA EKONOMICKÚ UNIVERZITU, PREDNIESOL SPRÁVU O STAVE SLOVENSKEJ EKONOMIKY

Ešte stále nie sme von z krízy. Aj keď sú ukazovatele v roku 2014 celkom povzbudivé, nemali by sme byť prehnane optimistickí. Dochádza síce k postupnému zotavovaniu sa Spojených štátov, no v rámci Európskej únie očakávame lepší rast až v ďalšom roku. Slovensko však dosahuje viaceré pozitívne ukazovatele. Skonštatoval to na úvod svojej prednášky na Ekonomickej univerzite v Bratislave Ángel Gurría, generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

„Som rád, že môžem opäť privítať Ángela Gurríu, nositeľa titulu Doctor Honoris Causa Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ďakujem mu za podporu univerzity a za jeho podiel na príprave doktorandov v rámci našej spolupráci s OECD. Dôkazom tejto spolupráce je, že dnes majú študenti univerzity príležitosť zúčastniť sa a diskutovať s ním pri príležitosti prezentácie Ekonomického prehľadu SR za rok 2014,“ povedal Rudolf Sivák, rektor EU v Bratislave. „Cítim sa na Ekonomickej univerzite ako doma,“ zareagoval Ángel Gurría.

Vo svojej správe následne ocenil, že Slovensko úspešne podporuje rast svojho HDP. Podarilo sa markantne znížiť deficit, stúpla dôveryhodnosť krajiny na trhoch. „Už nie je treba robiť nič dramatické a nečakajú vás také ťažké reformy ako v minulosti. Očakávania na rok 2015 sú veľmi dobré, no nesmiete zaspať na vavrínoch,“ upozornil.

Kritická totiž zostáva veľmi vysoká nezamestnanosť. Týka sa aj mladých ľudí, kde má Slovensko jednu z najvyšších nezamestnaností v OECD. A nejde len o kvantitu, ale aj o kvalitu pracovných miest. Treba preto zlepšiť vzdelávací systém a efektivitu verejného sektora. Stále je relatívne nízka ochota sťahovať sa za prácou, pričom zostávajú veľké regionálne rozdiely. „Bratislava je šiesty najbohatší región v Európe. Druhý najbohatší región – západné Slovensko, je však až na 239. mieste. To je obrovská priepasť,“ upozornil Gurría.

Slovensko bude mať problém aj s rastúcim počtom dôchodcov, čo bude stáť štátny rozpočet významné finančné prostriedky. Týka sa to aj výdavkov na zdravotnú starostlivosť, ktoré porastú exponenciálne. Netreba zabúdať ani na výzvy ako je vymožiteľnosť práva. „Vaša budúcnosť je v zvyšovaní vzdelanosti, ktorá podporí konkurencieschopnosť Slovenska. Vy máte vedomosti, schopnosti a môžete ich využiť v prospech vašej krajiny,“ prihovoril sa na záver Ángel Gurría študentom EU v Bratislave.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra je reforma vzdelávania jednou z priorít vlády. Ako ďalej poznamenal, „odporúčania OECD sú veľmi dobre definované. Slovenská ekonomika sa zotavuje, pričom stúpa aj spotreba domácností. To je veľmi dôležité. Pokračujeme v konsolidácii verejných financií, chceme sa koncentrovať aj na podporu zamestnanosti a, samozrejme, vzdelávacieho systému.“